top of page
P1290597_edited.jpg

Els gegantons del Casc Antic

tinet_edited.jpg

El Tinet 'el Graller'

L'any 1996 els gegants Peret el Fanaler i Marieta de l'Ull Viu van tenir un fill que va ser batejat com Tinet, nom que vol fer honor al barri de Sant Agustí, el qual també forma part del Casc Antic de Barcelona.

El Tinet el Graller és un gegantó que representa un nen que toca la gralla. Per això, a la seva mà dreta agafa dit instrument i a l'altra porta unes partitures que estan escripturades amb el ball de la Marieta de l'Ull Viu. Pel que fa a la indumentària, vesteix amb un faldellí marró, una camisa de quadres, una armilla negra, una faixa, un mocador al coll i una barretina de color vermell.

La iniciativa de construir el gegantonet va sorgir un any després d'adquirir els gegants grans, ja que es va veure la necessitat de fer una figura que poguessin portar els més jovenets del grup. L'imatger cardoní Antoni Mujal va ser l'encarregat de la seva construcció.


El gegantó va ser presentat el 28 d'abril de 1996 en una cerimònia emotiva al monestir de Montserrat, on el batejaren amb el nom de Tinet (escurçament d'Agustinet), i amb la presència dels seus pares, els gegants grans del Casc Antic de Barcelona.

Des que va néixer, en Tinet el Graller acompanya els seus pares a les eixides arreu, i tots tres són amfitrions d'una trobada gegantera que se celebra cada any pels volts de la festivitat de Sant Pere. També participen sempre en les festes principals de Barcelona, les de la Mercè i les de Santa Eulàlia, a banda de les d'alguns barris de la ciutat i de poblacions on són convidats.

P1290462.JPG

La Cati

La geganta Caterina, més coneguda per Cati, és la filla d'en Peret el Fanaler i la Marieta de l'Ull Viu. Representa una jove comerciant del barri antic que és a punt de cobrar; per això té les mans ocupades amb un datàfon i una targeta. Porta un pentinat i una indumentària ben actuals, amb una brusa que li fa ensenyar les espatlles i el melic.

La gegantona, idea perquè sigui portada pels més joves de la colla que encara no poden portar gegants però han superat l'alçada per ballar els gegantons més petits, va ser iniciativa de la colla gegantera però també de la Federació de comerciants del barri del Casc Antic, que amb les seves col·laboracions van fer possible una altre figura d'imatgeria festiva dins del barri antic de la ciutat.

 

La Cati va ser construïda per l'artesà Antoni Mujal, i el seu nom, com la resta d'imatgeria de la colla prové d'un nom dels barris del Casc Antic, en aquest cas, del barri de Santa Caterina. La seva estrena, l'any 2006 a l'emblemàtic espai de l'Arc de Triomf, va coincidir amb la celebració de l'any del comerç a la ciutat de Barcelona. A l'acte de presentació van participar els gegants i la colla de diables del Casc Antic. Més endavant, amb motiu de la XVI Trobada de Gegants del barri, va presentar-se oficialment al món geganter amb una entrada espectacular a la plaça de Sant Pere conjuntament amb el Dofí de Barcelona acompanyats pel grup de percussió Ku-Kum-Ku.

ferran_edited.jpg

El rei Ferran

De propietat particular el rei Ferran s'ha convertit en el gegantó més petit de la Colla Gegantera del Casc Antic. La figura que s'ha incorporat a la imatgeria de la colla, amb permís dels seus propietaris, ha anat acompanyant als gegants i gegantons del Casc Antic de Barcelona en gairebé totes les seves sortides en els darrers anys. La figura simbolitza un rei i va ser construïda pel taller Ventura&Hosta de Navata. El seu nom, Ferran, va ser triat en memòria del besavi del propietari.

La Casa dels Entremesos

Plaça de les Beates, 2

08003 Barcelona (Catalunya)

info@gegantscascantic.cat

Amb el suport de:

@ Associació Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona 2020

bottom of page