top of page

El Rei Salomó i la Reina de Saba tornen a ballar per Santa Eulàlia



Un any més, i malgrat la situació a causa de la pandèmia, la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona ha pres part de la programació de la festa major d'hivern de la ciutat en honor a la festivitat de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, la qual s'ha vist afectada per les restriccions de mobilitat i que impossibilitaven poder realitzar actes al carrer, un fet que ha ajudat a deslluir les festes malgrat l'impuls de l'esperit i sentiment per Santa Eulàlia.


Per una part, les figures de la secció infantil de la colla, és a dir, els gegantons Tinet el Graller i Rei Ferran han estat exposats al públic en una mostra de gegantons, capgrossos i elements infantils que ha aplegat diferents figures d'arreu de Ciutat Vella i de tota la ciutat de Barcelona. L'exposició, que compartia espai a El Born CCM amb altres mostres de bestiari i sobre la solemnitat del Corpus barceloní, ha estat oberta del 5 al 21 de febrer. Per una altra part, les gegantes de la colla (la Marieta de l'Ull Viu, la Cati i la Reina de Saba) han estat exposades a la ja tradicional exposició de les Laies. Enguany, l'exposició de gegantes i gegantones del districte ha canviat d'emplaçament, i les figures s'han lluït al vestíbul gòtic de l'Ajuntament de Barcelona, una mostra que s'ha pogut visitar fins al dia 12 coincidint amb la festivitat de la santa.


Extraordinàriament, els Gegants de Santa Maria del Mar han estat les figures més actives de les Festes de Santa Eulàlia 2021, ja que el Rei Salomó i la Reina de Saba han pogut ballar en dos actes diferents, tot i que s'han dut a terme a l'interior de la Basílica de Santa Maria del Mar a porta tancada al públic general. L'11 de febrer, coincidint amb la vigília de Santa Eulàlia, i amb el suport i l'empenta de la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella, l'Associació de Festes de la Plaça Nova i la Parròquia de Santa Maria del Mar, s'ha pogut mantenir viu l'esperit dels Protocols de l'Àliga, tot i que enguany amb una comitiva reduïda formada per l'Àliga de la Ciutat, els Gegants de Santa Maria, una parella representativa de la Coronela de Barcelona i l'acompanyament musical dels Ministrers Espremulls. L'acte, que es pot reviure al nostre canal de YouTube al complet, es va retransmetre en directe a través de les xarxes socials. L'endemà, 12 de febrer, festivitat de Santa Eulàlia, el Rei Salomó i la Reina de Saba van tornar a dansar a l'interior de casa seva amb motiu d'un nou acte anomenat ''La Balladeta de Santa Eulàlia''. La celebració, també en retransmesa en directe, va començar tot just acabada la missa de la parròquia en honor a la copatrona. El Rei Salomó i la Reina de Saba van ballar envoltant la nau central de la basílica per acabar enfront de la capella de Santa Eulàlia, on a terra hi havia restant una catifa floral que van desfer ballant mentre les campanes de Santa Maria del Mar retocaven anunciant el moment festiu. La catifa floral dibuixava amb art efímer la custòdia de la Catedral de Barcelona, l'imponent tron del rei Martí, el qual surt a la processó de la Santa Creu per la festivitat de Corpus. La representació floral, que s'ha pogut visitar durant la setmana de festa major, ha estat elaborada per la Federació Catalana de Catifaires amb motiu de l'exposició de ''El Corpus és bestial!'' organitzada per l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular, la qual es podia visitar també a El Born CCM.




121 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

La Casa dels Entremesos

Plaça de les Beates, 2

08003 Barcelona (Catalunya)

info@gegantscascantic.cat

Amb el suport de:

@ Associació Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona 2020

bottom of page