top of page
DSC_0290.JPG

Els Gegants

DSC_0077_edited.jpg

Els Gegants de Santa Maria del Mar han tingut moltes aparences al llarg de la seva història. Les figures actuals daten de l'any 2002 quan el constructor d'imatgeria festiva Antoni Mujal i Obradors va recrear els anteriors gegants que havien desaparegut durant la Guerra Civil espanyola, a encàrrec de la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona, entitat que ha promogut la seva recuperació i que gestiona les figures avui dia.

Amb materials moderns, com és la fibra de vidre, l'obrador va recrear una de les parelles més històriques de Barcelona. La construcció de les noves peces es va basar en la troballa de fotografies antigues de l'anterior parella de gegants i dels dissenys del projecte original de 1875 del popular escenògraf Francesc Soler i Rovirosa.

L'any 2017 va començar un procés de transformació amb l'objectiu de remodelar, restaurar i aproximar fidelment els Gegants de Santa Maria del Mar al projecte original del segle XVIII. El 29 de maig de 2021, durant l'espectacle 'Els gegants d'en Rovirosa', es van estrenar la nova indumentària de les figures a càrrec del taller de la modista Goretti Puente. L'11 de juny de 2022, cinc anys més tard de l'inici del projecte de transformació, es va finalitzar el procés que ha servit per fer una aproximació més fidedigna cap als figurins dissenyats el 1875 per Francesc Soler i Rovirosa amb la presentació de la restauració dels gegants duta a terme pel constructor d'imatgeria festiva Aitor Calleja.

DSC_0057.JPG

El Rei Salomó

Barbut i amb mirada penetrant, el gegant vesteix amb un faldellí verdós decorat amb lleons i palmes, símbols de poder, confeccionats amb seda natural daurada. El tors del rei es cobreix amb una camisa de quadrants blancs i daurats de seda salvatge que es remata amb passamaneria i guarniments. La indumentària general del gegant es complementa amb la majestuosa capa vermellosa amb fil de plata daurada acabada amb cintes i serrells d'or antic.

Al cap llueix un conjunt ornamental format per la corona daurada, amb un adorn frontal que recorda el Sol, el qual la geganta també porta al cuixal, i un joc d'arracades. Amb la mà dreta agafa un exorbitant ceptre de poder coronat amb la figura del lleó alat o de Sant Marc, simbolitzant la majestuositat i el poder.

El gegant es complementa amb l'escut de Santa Maria del Mar en forma d'anell que porta a la mà esquerra i el mateix escut al pit, ara amb forma rodona, símbol inequívoc de la basílica que representa.

DSC_0267.JPG

La Reina de Saba

La geganta, amb mirada dolça i afable, vesteix amb una faldilla vermellosa acabada amb serrells daurats i una sota faldilla groguenca. El conjunt indumentari de la Reina de Saba és de tonalitat verda: per una part, porta el faldó decorat amb la interpretació del Sol a gran grandària, i per una altra, la brusa que cobreix tors i pit de la geganta. Les dues peces, el faldó i la brusa, estan decorades amb estels blancs.

Agafat al pentinat la Reina de Saba llueix esplèndidament un vel blanc trencat que s'allarga des del tocat del cap, on porta un assortit de plomes de paó de diversos colors i un remat de plata, fins a pocs pams del final de la figura. El vel està complementat amb ornaments geomètrics bordats que porten incrustats pedres precioses i està rematat amb serrells d'or vell que s'agafen a la cintura amb un fantàstic cinturó de pedreria.

La geganta, com a senyora presumida, porta un joc de joieria d'acord amb la seva vestimenta. Llueix un collaret de pedres vermelles com la faldilla, unes arracades de perles blanques i pedres vermelles i un gran anell a la mà esquerra a conjunt d'aquestes. Finalment, amb la mà dreta, agafa un magnífic ventall daurat i ornamentat amb joieria vermella, que es complementa amb plomes de paó blanques i que s'integra perfectament en el conjunt orfebre.

Música i coreografia

El ''Ball dels Gegants de Santa Maria del Mar'' és la dansa pròpia del Rei Salomó i la Reina de Saba. La coreografia va estar idea per Mercè Abad i la música va ser composta pel mestre Jordi Fàbregas.

Els gegants dansen un ball pla amb compassos de punt de perdiu i acaben giravoltant amb una corranda final. El ball es va estrenar al Toc d'Inici de les Festes de la Mercè 2002, i des d'aleshores és la primera coreografia a obrir els balls dels diferents entremesos del Seguici Popular de Barcelona durant la cerimònia.

Es realitza en diferents ocasions, com les Festes de Santa Eulàlia, el Seguici de les Basíliques de la Barelona Antiga o la pròpia Ballada de Gegants Històrics.

La Casa dels Entremesos

Plaça de les Beates, 2

08003 Barcelona (Catalunya)

info@gegantscascantic.cat

Amb el suport de:

@ Associació Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona 2020

bottom of page