top of page
DSC_0075.JPG.jpg

Història

SantCristofol.jpg

Sant Cristòfol és un sant del qual no queda clar el seu origen dins de l'església catòlica. De començaments confusos i llegendaris, el que sí que sabem del cert és que des de fa segles ha estat molt venerat a la ciutat de Barcelona.

En diferents documents, dipositats a l'Arxiu Històric de la Ciutat, se'n parla d'un Sant Cristòfol ben especial: el de Santa Maria del Mar. Aquest 'Sanct Xpistoffol ab l'infant Jhs. al coll' és el primer gegant que tenim constància, a banda del gegant Goliat, que participava en la processó tant de la Ciutat com la de la Parròquia de Santa Maria del Mar, d'on era entremès porpi.

Les primeres referències, malgrat que es treballa en la recerca de noves dates en el fons documental de l'època, les trobem a la celebració de la processó de Corpus Christi de l'any 1424 a Barcelona. Així, en l'ordinació de la Festa de Corpus, primerament es presenta un Rei David amb el Gegant, una figura lligada amb la representació de Goliat i del Comú, considerant-se el primer gegant de la ciutat.

Tanmateix, més endavant, en la mateixa ordinació, i com a entremès dependent de la Majordomia de Santa Maria del Mar, a banda de l'Àliga de la Ciutat, la Víbria i els Cavallets Cotoners, hi figura el gegant que escenificava Sant Cristòfol. Per tant, junt amb el gegant municipal, Sant Cristòfol va ser un dels primers gegants de Barcelona, del territori català i del món; així consta en el Llibre de les Solemnitats de Barcelona, manuscrit que recollí de manera exacta la forma de participar de les diferents parròquies barcelonines a la processó de la Seu, entre altres celebracions i festejos importants.

D'aquesta manera, ja farà gairebé sis-cents anys d'història d'un primer gegant referenciat i lligat amb la basílica barcelonina del barri de la Ribera. És evident, però que la simbologia i la iconografia de la figura va evolucionar com la resta de gegants primerencs que, amb l'arribada de la gegantessa al segle XVI, agafaren noves aparences.

SANTA_MARIA_DEL_MAR_-_Estrena_dels_gegan

L'any 2002 és un punt d'inflexió en la història contemporània dels gegants de Santa Maria del Mar. Com és costum, per les Festes de la Mercè de Barcelona, el Seguici Popular de la ciutat es va exposar del 14 al 24 de setembre al Palau de la Virreina, espai emblemàtic que ha acollit la comitiva barcelonina durant vint-i-cinc anys.

 

Aquell any, després de feixucs esforços per part dels membres associats a la Colla Gegantera del Casc Antic, Barcelona recuperava una parella de gegants històrics que s'incorporà immediatament al Seguici Popular.

 

El 20 de setembre de 2002, coincidint amb el Seguici Inaugural i el Toc d'Inici, els Gegants de Santa Maria del Mar van reaparèixer davant l'atenta mirada dels barcelonins i barcelonines després de més de seixanta anys. Les noves figures, inspirades en la parella desapareguda durant la Guerra Civil, va ser construïda per l'artesà cardoní Antoni Mujal, obrador que els va reinterpretar amb materials nous i moderns.

Pocs dies després, el 22 de setembre, els recents recuperats gegants van prendre part d'un dels actes geganters més destacats del programa d'aleshores: la commemoració del centenari del “concurs de gegants, nanos i monstros típichs'' del 1902. A la celebració, els nous Rei Salomó i Reina de Saba van compartir carrers, entre altres, amb els Gegants de la Ciutat, del Pi, del Carnaval, de Lleida, de Vilanova i la Geltrú, de Manresa i de Perpinyà.

SANTA_MARIA_DEL_MAR_-_Estrena_dels_gegan

Contingut pendent d'ampliació.

La Casa dels Entremesos

Plaça de les Beates, 2

08003 Barcelona (Catalunya)

info@gegantscascantic.cat

Amb el suport de:

@ Associació Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona 2020

bottom of page