top of page
ballada-gegants-historics.jpg

La Ballada de Gegants Històrics

L'any 2003, un any després de la recuperació de les figures, va néixer l'anomenada ''Ballada de Gegants Històrics a Santa Maria del Mar''. L'acte, una convidada per part del Rei Salomó i la Reina de Saba a diferents gegants, entremesos o balls populars del nostre imaginari col·lectiu, és una cita anual imprescindible al barri de la Ribera. Pels volts de Tots Sants, els carrerons i placetes del Casc Antic barceloní acull any rere any la mostra d'una comitiva extraordinària que recorre en una passejada nocturna cadascun dels seus racons.

Tot i no ser un acte de gaire antiguitat, la Ballada, com és coneguda popularment, s'ha convertit en una de les diades geganteres més importants del calendari festiu d'arreu del país. El seu escenari, amb l'encant dels carrers antics de la ciutat i la magnífica basílica de Santa Maria del Mar, doten la celebració d'una bellesa inigualable.

Malgrat les petites modificacions en la programació, la Ballada de Gegants Històrics sempre ha seguit un mateix patró. Per començar, els amfitrions i tota la imatgeria festiva convidada és exposada a les proximitats de l'església. Després, mentre a l'interior del temple la Parròquia realitza el seu habitual ofici religiós, gegants, bèsties i balls participants es llueixen galanament pels carrers de la Ribera. Ben entrat el vespre, l'entrada de la comitiva a l'interior de la Basílica menor de Santa Maria del Mar, marca el punt àlgid de la diada. Els entremesos enfilen el passadís central i davant l'altar major, presidit per la Mare de Déu, es duen a terme els balls de lluïment de tots els convidats. La Ballada s'acaba amb la interpretació de la melodia i ball dels Gegants de Santa Maria del Mar.

Solemnitat i festa es combinen perfectament en una cerimònia única, de gran atractiu, tant pels entremesos participants com per l'incomparable entorn.

P1350055_edited.jpg

Al llarg dels anys són molts els gegants i entremesos festius que han tingut l'honor de ballar dins el temple parroquial de Santa Maria del Mar. A la Ballada els convidats són escollits amb rigoritat; és a dir, només participen figures o balls amb una alta importància rellevància per la seva historicitat o popularitat.

DSC_0078.JPG

XVII Edició

La Ballada de Santa Maria del Mar 2021

Un any més arriba a Santa Maria del Mar l'acte de 'La Ballada', que enguany modifica el nom de la celebració prescindint de la denominació única de 'gegants històrics' per adaptar l'acte a la nova realitat, una diada on els gegants de Santa Maria exerceixen d'amfitrions davant la comitiva festiva i popular d'una ciutat d'arreu del Principat, formada per diferents balls i entremesos. Tot i això, els gegants són els grans protagonistes d'aquesta celebració que s'esdevindrà el pròxim 23 d'octubre al barri de la Ribera.

La Casa dels Entremesos

Plaça de les Beates, 2

08003 Barcelona (Catalunya)

info@gegantscascantic.cat

Amb el suport de:

@ Associació Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona 2020

bottom of page